Bent u megalomaan? Bouw uw eigen stad!

Stel: je bent premier van Maleisië. En je ministers doen er in Kuala Lumpur zo’n twee uur over om op jouw kantoor terecht te komen. Wat doe je dan? A. Je legt exclusief een tunnel tussen je kantoor en de ministeries aan. B. Je bouwt een nieuwe regeringswijk waarin jouw kantoor groter dan dat van de Sultan is. C. Je doet beide en meer. En het goede antwoord is ….

… antwoord C in overtreffende trap!
De premier van Maleisië pakte zijn problemen wel heel grondig aan. Zo’n kleine 75 kilometer ten zuiden van de huidige hoofdstad Kuala Lumpur is Putrajaya in slechts 15 jaar tijd uit de grond gestampt. Het is een soort megalomaan project, want de stad huisvest alleen ministeries, de benodigde ambtenaren (gratis woningen!), grote bruggen en veel grote moskeen.

Het kleine kantoor van de minister-president

Een ondergrondse tunnel verbindt de ministeries met het zeer bescheiden uitgevallen kantoor van de premier (ik schat in dat het Torentje van Rutte er een keer of 2500 in past). De bruggen zijn ‘kopieën’  van bekende bruggen van over de gehele wereld. En sommige vormen niet eens een verbinding tussen de twee oevers. Het is een bevreemdende stad, want alles is nieuw en geeft een soort van Disneyland gevoel.

Een beetje modern Disneyland ... delen van de brug zijn niet van steen maar van hol plastic!

Birdie birdie birdie
In Singapore waren we al naar de Night Zoo geweest. Maar KL’s Bird Park is eigenlijk nog leuker. Je loopt tussen de vrij rondvliegende vogels. Papegaaien, neushoornvogels, pauwen, emu’s … alles kom je tegen in dit park. Je kunt ze bijna aanraken. Het was een erg leuke middag in deze zeer warme stad.

Rare vogel 😉

Na 272 traptreden: apen!
Iets ten noorden van KL liggen de Batu Caves. De grotten zijn is 400 meter diep en rond de 100 meter hoog. In 1892 werden ze ontdekt en als snel ging de Hindu-gemeenschap van KL ze gebruiken voor hun religieuze gebruiken. Vanuit een centrale tempel in het centrum van KL wordt 1 keer per jaar een heilig beeld naar de grotten gebracht. Om die te bereiken moeten wel eerst 272 treden bestegen worden. Zelfs zonder beeld een knappe inspanning.

De eerste 100 treden omhoog gaan wel ... daarna is het zwaar!

Overal waar je kijkt: apen! En ze zijn hongerig ...

Op naar het Stadthuys
Een toch wel vergeten deel van onze geschiedenis: de stad Melaka. Tot 1824 was het met omliggend gebied onderdeel van ons koloniaal rijk. Met een taxi hebben we deze kleine stad bezocht en daar een leuke dag doorgebracht. Centraal in de stad ligt het Stadthuys (zo heet het nog steeds!) Daar vandaan zijn verschillende bezienswaardigheden te bezoeken, waaronder Chinatown. Onze taxichauffeur zorgde voor een ideale lunchplek waar we de specialiteit van de stad hebben geproefd: rijstballetjes met kip en het dessert Cheyndol.

Zoek het VOC-logo ... bewijs van onze aanwezigheid in Melaka

Voordat de Nederlanders, Portugezen en Engelsen Melaka in bezit hadden, kende de stad al een rijk verleden. Zo trouwde de sultan van Melaka met de dochter van de Chinese keizer. Dit leverde een grote Chinese gemeenschap in de stad op bijbehorende prachtige gebouwen. Door haar verleden heeft Melaka de oudste Chinese tempel, de oudste moskee en de oudste kerk van Maleisië binnen de stadsmuren. Allemaal nog in gebruik, over multicultureel gesproken!

De prachtige Cheng Hoon Tengtempel, de oudste Chinese tempel van het land

Op naar Hong Kong!
Natuurlijk hebben we nog veel meer gezien en gedaan in KL: naar de bios in de Petronas Twin Towers (het op 2 na hoogste gebouw van de wereld) … geshopt … lekker gerelaxt bij het zwembad … de monorail gebruikt … supercocktails in de Luna-bar van het hotel enzovoort. Maar nu is het bijna tijd om het vliegtuig naar Hong Kong te nemen. Tot daar!

 

Advertenties

Over Patrick Harms

Inwoner van Amsterdam, sinds 1974 op aarde, D66-er, zelfstandige zonder personeel,

Geplaatst op 01/04/2011, in Vakantie / Buitenland. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: